W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / SÅ‚ownik / Vin santo

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Hasło


Vin santo

...czyli Å›wiÄ™te wino Toskanii, produkowane z podsuszanych na sÅ‚oÅ„cu winogron. Wino przechowywane jest minimum przez 3 lata w maÅ‚ych, dÄ™bowych lub kasztanowych, beczuÅ‚kach. Jak to zawsze z winem bywa, zarówno kolor, jak i smak (i jakość) różniÄ… siÄ™ w zależnoÅ›ci od producenta. Kolor vin santo waha siÄ™ od bladosÅ‚omkowego przez wszelkie odcienie zÅ‚ota po ciemnoróżany. Wino to jest zazwyczaj sÅ‚odkie, choć trafiajÄ… siÄ™ i wytrawniejsze wersje. Tradycyjnie podaje siÄ™ je na deser wraz z maÅ‚ymi, twardymi ciasteczkami cantuccini, które macza siÄ™ w winie (bardzo dobry pomysÅ‚). Produkowane najczęściej ze szczepów Trebbiano i Malvasia, rzadziej z Chardonnay, Pinot Gris i Pinot Blanc.

(przy pomocy Larousse Gastronomique, wyd: Hamlyn 2001)