W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Słownik / Vin santo

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Hasło


Vin santo

...czyli święte wino Toskanii, produkowane z podsuszanych na słońcu winogron. Wino przechowywane jest minimum przez 3 lata w małych, dębowych lub kasztanowych, beczułkach. Jak to zawsze z winem bywa, zarówno kolor, jak i smak (i jakość) różnią się w zależności od producenta. Kolor vin santo waha się od bladosłomkowego przez wszelkie odcienie złota po ciemnoróżany. Wino to jest zazwyczaj słodkie, choć trafiają się i wytrawniejsze wersje. Tradycyjnie podaje się je na deser wraz z małymi, twardymi ciasteczkami cantuccini, które macza się w winie (bardzo dobry pomysł). Produkowane najczęściej ze szczepów Trebbiano i Malvasia, rzadziej z Chardonnay, Pinot Gris i Pinot Blanc.

(przy pomocy Larousse Gastronomique, wyd: Hamlyn 2001)