W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Słownik / Trybula

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Hasło


Trybula

Zioło podobne do drobnolistnej pietruszki (zresztą z nią spokrewnione), ale o zupełnie innym aromacie - smakuje ciut podobnie do świeżej kolendry, ale bardziej anyżkowo, choć nienachalnie. Zapach ma słaby, łatwo więdnie i zupełnie nie nadaje się do suszenia. W Polsce trybula nie jest popularna, choć w dawnych czasach powszechnie rosła w ogrodach ziołowych. W Belgii i Francji trybulę traktuje się jak warzywo i gotuje z niej zupę-krem (bardzo smaczna, nawet moje dzieci są skłonne ją jeść), czasem z klopsikami. Ponadto używa się jej do doprawiania dań rybnych i w mieszankach świeżych ziół, w tym we francuskiej mieszance fines herbes. Masło z posiekaną świeżą trybulą i sokiem z cytryny jest znakomitym dodatkiem do grillowanej ryby. Trybula w innych językach: cerfeuil (francuski) kervel (niderlandzki) chervil (angielski) Kerbel (niemiecki)