Typowa brytyjska legumina, która w opisie brzmi kuriozalnie, a smakuje naprawdÄ™ Å›wietnie: otóż warstwy biaÅ‚ego chleba bez skórki ukÅ‚ada siÄ™ w misce, przekÅ‚adajÄ…c leciutko podduszonymi owocami jagodowymi z cukrem. CaÅ‚ość siÄ™ obciąża i wstawia na noc do lodówki. Sok z owoców wsiÄ…ka w chleb, wszystko razem siÄ™ łączy i uzyskuje na tyle zwartÄ… konsystencjÄ™, że można deser odwrócić na talerz i podać w formie babki. Tradycyjnie podaje siÄ™ summer pudding z pÅ‚ynnÄ… kremowÄ… Å›mietankÄ…, ale oczywiÅ›cie można też tÄ™ Å›mietanÄ™ ubić.
Summer pudding byÅ‚ pomyÅ›lany jako deser dietetyczny, gdyż chleb znacznie byÅ‚ lżejszy od normalnego ciasta z mÄ…ki i sadÅ‚a. Jeszcze 100 lat temu do deseru używano tylko malin i czerwonych porzeczek. DziÅ› dodaje siÄ™ też czarne porzeczki, truskawki i jeżyny, a w wersjach bardziej ekstrawaganckich także borówki amerykaÅ„skie, wiÅ›nie, czereÅ›nie, a nawet egzotyczne owoce. Dawniej owoce gotowano, dziÅ› podgrzewa siÄ™ je z cukrem tylko tyle, by puÅ›ciÅ‚y sok, a cukier siÄ™ rozpuÅ›ciÅ‚.