W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Słownik / Smardze (morels, Morcheln, morilles)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Hasło


Smardze (morels, Morcheln, morilles)

Dość rzadkie, niezwykle smaczne grzyby o zabawnej formie. Rosną wiosną (o, jak ładnie do rymu wyszło...). Stożkowaty, ciemnobrązowy kapelusz ma strukturę plastra miodu, trzeba więc bardzo dokładnie sprawdzić wszystkie dziurki na okoliczność nie tylko piasku, ale i robaczków. Raczej drogie grzyby, za to bardzo aromatyczne, więc dużo ich nie trzeba. Dodatek smardzów w daniu podnosi smak i stopień elegancji na wyższy poziom - podobnie, jak w przypadku trufli (a mimo wszystko taniej).

Uduszonymi smardzami nadziewamy omlet, dodajemy do zupy lub risotto (pycha), a przede wszystkim dusimy z nimi kurczaka, podlewając winem z francuskiej Jury. Innym klasycznym daniem są białe szparagi z duszonym smardzami. Są także dania super-hiper, jak grasica cielęca ze smardzami lub homar w sosie śmietanowo-smardzowym.