MaÅ‚y, cylindryczny w ksztaÅ‚cie, kozi twardy ser, który swój niezwykÅ‚y smak i zielonkawy kolor zawdziÄ™cza koziej koniczynie (trigonella caeruela), którÄ… jest przyprawiony. Szwajcarzy produkujÄ… go od VIII wieku, a koniczynÄ… przyprawiajÄ… od XII.
Świeży ser łatwo się ściera, kiedy zaś wyschnie, jest naprawdę twardy i używa się go podobnie, jak parmezan
Schabziger rzadko wystÄ™puje w sklepach europejskich, ale upolować go warto, bo nic nie może siÄ™ równać z grzankÄ… posypanÄ… tym serkiem. Również kawaÅ‚ek Å›wieżego chleba posmarowany masÅ‚em i umoczony w miseczce z tartym schabzigerem jest absolutnie genialnym daniem.
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |