W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Słownik / Schabziger (Sapsago), ser

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Hasło


Schabziger (Sapsago), ser

Mały, cylindryczny w kształcie, kozi twardy ser, który swój niezwykły smak i zielonkawy kolor zawdzięcza koziej koniczynie (trigonella caeruela), którą jest przyprawiony. Szwajcarzy produkują go od VIII wieku, a koniczyną przyprawiają od XII.

Świeży ser łatwo się ściera, kiedy zaś wyschnie, jest naprawdę twardy i używa się go podobnie, jak parmezan

Schabziger rzadko występuje w sklepach europejskich, ale upolować go warto, bo nic nie może się równać z grzanką posypaną tym serkiem. Również kawałek świeżego chleba posmarowany masłem i umoczony w miseczce z tartym schabzigerem jest absolutnie genialnym daniem.