W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / SÅ‚ownik / Reblochon (reblochon fermier)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Hasło


Reblochon (reblochon fermier)

SÅ‚ynny sabaudzki ser, robiony przez pasterzy na alpejskich pastwiskach, wysoko w górach. Nazwa pochodzi od czasownika reblocher, oznaczajÄ…cego drugie dojenie. Otóż - jak gÅ‚osi anegdota - w Å›redniowieczu, gdy trzeba byÅ‚o pÅ‚acić podatek od iloÅ›ci udojonego mleka, przedsiÄ™biorczy chÅ‚opi doili krowy jedynie częściowo. PrzychodziÅ‚ kontroler-poborca, sprawdzaÅ‚ udój i oznaczaÅ‚ podatek. Kiedy tylko przedstawiciel wyzyskiwacza niknÄ…Å‚ w dolinie, pasterze doili krowy już jak Pan Bóg przykazaÅ‚. I z tego drugiego udoju robili nielegalnie ser reblochon.

Z podatkami różnie bywa, ale reblochon robi siÄ™ nadal. Jest to dość tÅ‚usty, okrÄ…gÅ‚y, miÄ™kki ser o Å‚agodnym smaku. Używa siÄ™ go przede wszystkim do zapiekania - z ziemniakami i boczkiem (patrz: Ziemniaki zapiekane z serem reblochon), z gryczanym sabaudzkim makaronem les crozets lub też - gÅ‚ównie w restauracjach - do potrawy zwanej reblochonade. Na stole stawiajÄ… przed nami specjalny grill grzejÄ…cy od góry. Pod grill wsuwa siÄ™ poÅ‚ówkÄ™ reblochona i czeka, aż siÄ™ stopi i zacznie rumienić. Wówczas zgarnia siÄ™ przypieczonÄ… warstwÄ™ na talerz i zjada z kartofelkami w mundurkach, miejscowymi wÄ™dlinami i korniszonami. Jest to danie podobne do raclette, równie dobre i równie efektowne.

Nota bene: w Masywie Megeve nie udało mi się trafić na tę potrawę, podczas gdy w okolicach Abondance, na pograniczu francusko-szwajcarskim, jest ona powszechna.