W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Słownik / Raita

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Hasło


Raita

Popularny w kuchni indyjskiej sos z jogurtu i warzyw lub owoców, oczywiście z dodatkiem rozmaitych przypraw. Robi się ją niesłychanie prosto, a i można sobie dowolnie poeksperymentować. Klasyczna jest raita z ogórkiem, ale możemy też wykorzystać cukinię, marchewkę, mango (pyszna), melony...

Raitę podajemy przede wszystkim do ostrych indyjskich curry - jogurt pomaga ugasić pożar przypraw, do których nie nawykły europejskie podniebienia. Dobra jest także nabierana kawałkami indyjskich chlebków.