W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Słownik / Pesto

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Hasło


Pesto

Słynny włoski sos z Genui - w wersji podstawowej składa się ze świeżej bazylii, czosnku, podpieczonych orzeszków piniowych, oliwy z oliwek i tartego parmezanu razem ubitych w moździerzu na jednolitą masę. W innych wariantach do sosu dodaje się suszone pomidory, ostre papryczki lub skórkę z cytryny. Coraz większą popularnością cieszą się odmiany pesto, w których bazylia zastępowana jest przez inne zioła, np. szałwię, miętę lub rukolę, zaś orzeszki piniowe - przez orzechy włoskie, laskowe lub migdały.