Japońska tarta bułka, robiona z białego, specjalnie do tego celu wypiekanego chleba. Chleb nie tyle się mieli na proszek, co struga na drobne igiełki - dzięki temu panierka po usmażeniu jest bardziej chrupka (przysmaża się więcej powierzchni). Panko używa się powszechnie w kuchni japońskiej - przede wszystkim do robienia smażonej wieprzowiny tonkatsu. Ja używam panko do każdej panierki - naprawdę znacznie lepiej się sprawdza, niż zwykła tarta bułka; a ja lubię, żeby smażone dania były chrupiące.
« | KwiecieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |