W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Słownik / Mąka ze spulchniaczem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Hasło


Mąka ze spulchniaczem

Po angielsku self-raising flour, po francusku farine fermentante. Jest to zwykła mąka już wymieszana z proszkiem do pieczenia, używana przede wszystkim do ciast - większość słodkich przepisów z Wysp Brytyjskich wymaga użycia mąki ze spulchniaczem, u nas jej jeszcze nie widziałam. Możemy ją zatem sobie zrobić sami, dodając 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia do 1/4 kg mąki i dokładnie mieszając.