W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Słownik / Magdalenki (madeleines, madeleines de Commercy)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Hasło


Magdalenki (madeleines, madeleines de Commercy)

Francuskie ciasteczka, słynne na cały świat dzięki opisowi Marcela Prousta w "W poszukiwaniu straconego czasu". Robione są z ciasta biszkoptowego z masłem (a więc cięższego, niż na normalne biszkopty), aromatyzowanego kwiatem pomarańczy, wanilią lub cytryną (patrz Cytrynowe magdalenki). Zawsze mają kształt podłużnych muszelek. Co do pochodzenia - zdania są podzielone, choć milsza jest mi wersja o królu Stanisławie Leszczyńskim, który - zachwycony ciasteczkami wypiekanymi w Commercy (Lotaryngia) przez wiejską dziewoję, Madeleine właśnie - spopularyzował je na Wersalu (via swoją córkę, Marię Leszczyńską, żonę Ludwika XV).