W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Słownik / Jerk

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Hasło


Jerk

Sposób przyprawiania i pieczenia mięsa - przede wszystkim wołowiny, ale także baraniny i kurczaka - pochodzący z Jamajki. Niegdyś mięso nacierało się przyprawami, kroiło w paski i suszyło na słońcu, lekko przy okazji wędząc. Teraz mięso zazwyczaj marynuje się przez noc, a potem piecze się na grillu tak, aby marynata lekko się przypaliła. W skład mieszanki przyprawowej wchodzi przede wszystkim uprawiane na Jamajce ziele angielskie, cynamon, gałka muszkatołowa, czosnek, cebulka dymka, sos sojowy, bardzo ostre świeże chilli (np. habanero lub Scotch Bonnet), sok z limetek, brązowy cukier, zioła (np. tymianek) i sól. Znakomite danie (niezależnie od rodzaju mięsa), ale ostre!