W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Słownik / Hoisin (sos)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Hasło


Hoisin (sos)

Zwany także sosem barbecue. Gęsty, chiński sos o czerwono-brązowo-śliwkowej barwie i słodko-słonym smaku. Robi się go z soi, cukru, octu, rozmaitych przypraw, czosnku i oleju sezamowego. Dodaje wiele smaku grillowanym potrawom, używamy go także do glazurowania pieczonej kaczki, wieprzowiny lub innego mięsa. Można kupić w słoiku, butelce lub puszce. Teoretycznie powinno się go zużyć w ciągu pół roku po otwarciu, ale trzymałam taki sos (w lodówce, w szklanym opakowaniu) dużo dłużej i nic kompletnie mu się nie stało.