W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / SÅ‚ownik / Gremolata

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Hasło


Gremolata

Zimny wÅ‚oski sos, używany do przyprawiania miÄ™sa po upieczeniu lub uduszeniu. Tradycyjnie podaje siÄ™ go do osso buco, czyli plastrów giczy cielÄ™cej, uduszonych z warzywami. Bardzo dobrze też komponuje siÄ™ z jagniÄ™cinÄ…, kurczakiem i królikiem. Także dania wegetariaÅ„skie, jak bakÅ‚ażany zapiekane z mozarellÄ… lub ser halloumi z grilla, zyskujÄ… na smaku, gdy podamy do nich gremolatÄ™.