Popularna na francuskim Południu potrawa z duszonego w winie mięsa. Najczęściej robiona z wołowiny lub baraniny, ale także z dziczyzny, drobiu lub... świeżego tuńczyka. Mięso - czy to w całym kawałku, czy w formie gulaszowej kostki - najpierw marynuje się przez kilkanaście godzin w winie z warzywami i przyprawami, potem zaś dusi przez ładnych kilka godzin. W czasach dawniejszych daube piekło się w ciepłym piecu, w szczelnie zamkniętym garnku.
Daube najczęściej podaje siÄ™ na gorÄ…co, choć tradycyjnie można jÄ… także jeść na zimno, jak pieczone miÄ™so czy pasztet (wóczas zdejmujemy z powierzchni daube caÅ‚y tÅ‚uszcz).
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |