Popularna na francuskim Południu potrawa z duszonego w winie mięsa. Najczęściej robiona z wołowiny lub baraniny, ale także z dziczyzny, drobiu lub... świeżego tuńczyka. Mięso - czy to w całym kawałku, czy w formie gulaszowej kostki - najpierw marynuje się przez kilkanaście godzin w winie z warzywami i przyprawami, potem zaś dusi przez ładnych kilka godzin. W czasach dawniejszych daube piekło się w ciepłym piecu, w szczelnie zamkniętym garnku.
Daube najczęściej podaje siÄ™ na gorÄ…co, choć tradycyjnie można jÄ… także jeść na zimno, jak pieczone miÄ™so czy pasztet (wóczas zdejmujemy z powierzchni daube caÅ‚y tÅ‚uszcz).
« | Marzec 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |