Mały francuski serek, okrągły, o średnicy około 4 cm. Ma kremowy matowy kolor i zwartą konsystencję, choć pozostawiony dłużej w temperaturze pokojowej, zaczyna "płynąć". Serki te produkuje się w południowo-zachodniej Francji, z mieszanki mleka krowiego, koziego i owczego (tradycyjnie). Mają niezbyt agresywny smak, świetne są też na ciepło. Często przechowuje się je w oliwie, w occie (zawinięte w liście winorośli), zaś w Quercy - w śliwkowym bimbrze (takich nigdy nie jadłam, niestety).
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |