Może bardziej ogórkowa, niż żurek... Znakomity ludowy przepis na błyskawiczną zupę o zdecydowanie polskim charakterze. Talerz młodych ziemniaków z masłem i koperkiem będzie mile widzianym dodatkiem.
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Żurek po kielecku - Opis przyrządzania:
Wywar wlewamy do garnka, dodajemy sok z ogórków i stawiamy na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia.
Czosnek obieramy i siekamy na piure z pół łyżeczki soli. Dodajemy do wywaru, po czym sprawdzamy, czy nie trzeba czymś doprawić - sól, pieprz, może jeszcze czosnek?
Wywar trzymamy na małym ogniu, żeby był gorący, a w tym czasie kroimy kiełbasę na półplasterki. Teflonową patelnię stawiamy na średnim ogniu, a kiedy się zagrzeje, wrzucamy kiełbasę. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż się zarumieni. W trakcie smażenia odlewamy tłuszcz.
Usmażoną kiełbasę rozkładamy na 4 talerzach. Na środku kładziemy łyżkę śmietany, nalewamy wrzącą zupę i posypujemy szczodrze siekanym koperkiem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Żurek po kielecku: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |