Jedna z wielu znakomitych i pożywnych zup rybnych znad Morza Śródziemnego. Czosnkowa bagietka i różowe (lub białe) wino to jedyne dodatki, jakich tu trzeba.
Kraj pochodzenia: Francja, Włochy, Hiszpania
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa z owoców morza z szafranem - Opis przyrządzania:
Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie krążki.
Seler myjemy i kroimy w plasterki.
Cebulę obieramy z łusek i drobno siekamy.
W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa. Dodajemy listki laurowe, 6 ziarenek czarnego pieprzu oraz tymianek. Mieszamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Pod koniec duszenia zwiększamy ogień i pozwalamy się warzywom trochę przyrumienić.
Wlewamy wywar i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy zupę na małym ogniu przez pół godziny.
W tym czasie starannie płuczemy mule i wyrzucamy wszystkie połamane egzemplarze.
Łososia myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki "na jeden kęs".
Krewetki obieramy z pancerzy i główek, płuczemy na sitku.
Zupę przelewamy przez gęste sito do czystego garnka i wrzucamy pomidory wraz z sokiem. Dodajemy szafran i gotujemy 10 minut.
Do wrzącej zupy wrzucamy mule i kalmary. Gotujemy 5 minut, aż wszystkie mule się otworzą.
Dodajemy kawałki łososia i krewetki i gotujemy jeszcze 5 minut.
Doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem. Podajemy natychmiast.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Zupa z owoców morza z szafranem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |