W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa z owoców morza z szafranem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa z owoców morza z szafranem

Jedna z wielu znakomitych i pożywnych zup rybnych znad Morza Śródziemnego. Czosnkowa bagietka i różowe (lub białe) wino to jedyne dodatki, jakich tu trzeba.

Kraj pochodzenia: Francja, Włochy, Hiszpania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 ładne marchewki
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • cebula średniej wielkości
  • oliwa z oliwek
  • 2 listki laurowe
  • czarny pieprz w ziarnkach
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 2 litry (8 szklanek) wywaru rybnego
  • 1/2 kg świeżych muli
  • 300 g filetu z łososia bez skóry
  • 12 dużych surowych krewetek
  • duża puszka siekanych pomidorów w sosie własnym (800 g)
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • 250 g (1/4 kg) mrożonych kalmarów (w krążkach)

Zupa z owoców morza z szafranem - Opis przyrządzania:

Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie krążki.
Seler myjemy i kroimy w plasterki.
Cebulę obieramy z łusek i drobno siekamy.
W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa. Dodajemy listki laurowe, 6 ziarenek czarnego pieprzu oraz tymianek. Mieszamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Pod koniec duszenia zwiększamy ogień i pozwalamy się warzywom trochę przyrumienić.
Wlewamy wywar i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy zupę na małym ogniu przez pół godziny.
W tym czasie starannie płuczemy mule i wyrzucamy wszystkie połamane egzemplarze.
Łososia myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki "na jeden kęs".
Krewetki obieramy z pancerzy i główek, płuczemy na sitku.
Zupę przelewamy przez gęste sito do czystego garnka i wrzucamy pomidory wraz z sokiem. Dodajemy szafran i gotujemy 10 minut.
Do wrzącej zupy wrzucamy mule i kalmary. Gotujemy 5 minut, aż wszystkie mule się otworzą.
Dodajemy kawałki łososia i krewetki i gotujemy jeszcze 5 minut.
Doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Zupa z owoców morza z szafranem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Zupa z owoców morza z szafranem przepisy:

  • Azjatycka sałatka z owoców morza
    Luksusowa sałatka - przynajmniej dla tych, którym słowo "luksus" kojarzy się przede wszystkim z owocami morza ;-)
  • Escabeche z muli
    Bardzo dobra zakąska pod wino - mule w słodkawej winnej zalewie, z marchewką i kaparami. Podajemy w eleganckich miseczkach, z dużą ilością świeżej, chrupiącej bagietki.
  • Mule po normandzku
    Klasyczne danie z normandzkiego wybrzeża, ze wszystkimi typowymi elementami: owocami morza, cydrem, calvadosem i śmietanką. Do popijania też najlepszy byłby wytrawny normandzki cydr, zaś do wycierania talerza z pysznego sosu przyda się chrupiąca bagietka.
  • Ragout z muli
    Solidne danie z "wyłuskanych" muli z zimowymi warzywami. Podajemy albo z ziemniakami (zwykłymi, piure, tymiankowymi) albo z kładzionymi kluseczkami. Bagietka też dobra.
  • Ciepła przystawka z owoców morza
    Luksus, co tu kryć. Ale trzeba czasem zaszaleć i tą przystawką da się to osiągnąć - owoce morza do tanich zdecydowanie nie należą, ale smak jest... sublime, z braku lepszego określenia.




Podziel się linkiem:


Komentarze: