W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa z marchewki z pomarańczami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa z marchewki z pomarańczami

Przyjemna w kolorze i smaku zimowa zupa - może dzieci się skuszą?

Kraj pochodzenia: kraje anglosaskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kg marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 szklanki wywaru z kurczaka
  • 2 pomarańcze
  • 1/2 szklanki kremowej śmietanki
  • mielony kmin rzymski
  • grzaneczki z bułki do podania

Zupa z marchewki z pomarańczami - Opis przyrządzania:

Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki.
Czosnek obieramy i siekamy.
W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy marchewkę i czosnek i smażymy, mieszając, przez kilka minut.
Wlewamy wywar i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut.
W tak zwanym międzyczasie szorujemy pomarańcze w gorącej wodzie i wycieramy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę z jednej pomarańczy (w długich, cienkich paskach). Z obu pomarańczy wyciskamy sok i dolewamy go do marchewki (po 20 minutach gotowania).
Gotujemy jeszcze 5 minut, po czym zupę miksujemy ręcznie lub w blenderze. Jeśli komuś zależy na jedwabistej konsystencji, może zupę przetrzeć przez sitko.
Do zupy wlewamy śmietankę, mieszamy i podgrzewamy niemal do wrzenia.
Nalewamy zupę do ogrzanych miseczek lub talerzy, oprószamy skórką pomarańczową i kminem rzymskim.
Podajemy z malutkimi grzaneczkami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Zupa z marchewki z pomarańczami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Zupa z marchewki z pomarańczami przepisy:

  • Zupa marchewkowa z pomarańczami
    Zupę z marchewek i pomarańczy możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno - jeśli jednak planujemy to drugie, zamiast masła używamy oliwy z oliwek.
  • Zupa z cukinii i bazylii Zupa z cukinii i bazylii
    Szalenie prosta, lekka zupa z przerośniętej cukinii. Jeśli dysponujemy akurat cukinią-monstrum, to przed gotowaniem pozbawiamy ją pestek i włóknistego wnętrza. Jeśli mamy cukinie ciut mniejsze, można kroić je w całości, ale bez skórki, która w większych egzemplarzach bywa gorzka.
  • Portugalska zupa jarzynowa
    Prawdziwie zimowa, wiejska, prosta, smaczna, tania, rozgrzewająca zupa - prosto z Portugalii!
  • Bliskowschodnia zupa z bobu
    Wiosenna, solidna zupa z młodych warzyw - coś jakby minestrone, ale przyprawiona kolendrą i harissą. Świetna jako jedno danie, z czosnkową bagietką lub arabskim chlebkiem.
  • Francuska zupa z bazylią
    Ile we Włoszech wersji minestrone, tyle we Francji soupes au pistou... (pistou to bazyliowo-czosnkowy sos podobny do pesto, jak zresztą sama nazwa wskazuje). Ta pełna jarzyn wiejska zupa starcza za cały letni obiad.


Podziel się linkiem:




Komentarze: