W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa z cukinii z szafranem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa z cukinii z szafranem

Smaczna i delikatna jarzynowa zupa-krem. Podajemy z małymi czosnkowymi grzaneczkami.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) cukinii
  • 250 g (1/4 kg) pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 4 szklanki (1 litr) wywaru warzywnego
  • 100 ml kremowej śmietanki
  • duża szczypta szafranu

Zupa z cukinii z szafranem - Opis przyrządzania:

Cukinie i pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, z tym, że jedną cukinię zostawiamy w całości. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cukinię, pomidory i czosnek. Smażymy, często mieszając, aż cukinia zmięknie. Przekładamy warzywa do malaksera lub blendera i miksujemy na gładkie piure, dolewając w trakcie miksowania wywar. Przelewamy zupę do garnka i podgrzewamy, dodając śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szafran bardzo delikatnie ogrzewamy - na suchej patelni przez kilka sekund - i tłuczemy na proszek. Pozostałą cukinię tniemy w najcieńsze możliwe plasterki - nalepiej przy pomocy mandoliny. Wrzucamy do zupy i gotujemy 2-3 minuty. Zupę nalewamy do talerzy lub miseczek i posypujemy każdą porcję odrobiną szafranu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zupa z cukinii z szafranem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Zupa z cukinii z szafranem przepisy:

  • Zupa-krem z cukinii z estragonem
    Łatwa zupa, która pozwala w przyjemny sposób spożytkować nadmiar cukinii w sezonie. Im mniejsze cukinie, tym zupa lepsza, ale jeśli mamy cukinię ciut większą, to też się nada.
  • Zupa z cukinii z curry
    W moich warzywkach cukinia pojawia się z nużącą nieraz monotonią. Pocieszam się tym, że wkrótce się skończy i tak koło maja znów za nią zatęsknię. Na razie jednak gotuję zupy - ta tutaj z curry jest naprawdę niezła.
  • Zupa z cukinii z ziołową posypką
    Kremowa (choć bez śmietanki) zupa z cukinii. Jako ciekawy dodatek mamy tutaj rumiane chlebowe okruszki, wymieszane z ziołami i podprawione odrobiną czosnku.
  • Portugalska zupa jarzynowa
    Prawdziwie zimowa, wiejska, prosta, smaczna, tania, rozgrzewająca zupa - prosto z Portugalii!
  • Zupa z cukinii z kurczakiem
    Apetyczna zupa z gatunku błyskawicznych. Jeśli podamy ją z grzankami z serem lub czosnkową bułką, drugie danie nie będzie już potrzebne.




Podziel się linkiem:


Komentarze: