Smaczna i delikatna jarzynowa zupa-krem. Podajemy z małymi czosnkowymi grzaneczkami.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa z cukinii z szafranem - Opis przyrządzania:
Cukinie i pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, z tym, że jedną cukinię zostawiamy w całości. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cukinię, pomidory i czosnek. Smażymy, często mieszając, aż cukinia zmięknie. Przekładamy warzywa do malaksera lub blendera i miksujemy na gładkie piure, dolewając w trakcie miksowania wywar. Przelewamy zupę do garnka i podgrzewamy, dodając śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szafran bardzo delikatnie ogrzewamy - na suchej patelni przez kilka sekund - i tłuczemy na proszek. Pozostałą cukinię tniemy w najcieńsze możliwe plasterki - nalepiej przy pomocy mandoliny. Wrzucamy do zupy i gotujemy 2-3 minuty. Zupę nalewamy do talerzy lub miseczek i posypujemy każdą porcję odrobiną szafranu.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zupa z cukinii z szafranem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |