W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa z cukinii z curry

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa z cukinii z curry

W moich warzywkach cukinia pojawia się z nużącą nieraz monotonią. Pocieszam się tym, że wkrótce się skończy i tak koło maja znów za nią zatęsknię. Na razie jednak gotuję zupy - ta tutaj z curry jest naprawdę niezła.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • cebula średniej wielkości
  • łyżka masła
  • łyżka dobrego proszku curry
  • 200 ml kremowej śmietanki
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry

Zupa z cukinii z curry - Opis przyrządzania:

Cukinie myjemy, odcianmy końce, zaś resztę kroimy w kostkę (nie bardzo się przejmując kształtem, bo i tak będziemy zupę miksować). Cebulę obieramy i drobno siekamy. W sporym rondlu roztapiamy masło. Kiedy będzie gorące, wrzucamy cebulę i smażymy, mieszając, aż zmięknie i zbieleje. Posypujemy curry, mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy cukinię, mieszamy, po czym dolewamy 3 szklanki (3/4 litra) wody. Dodajemy trochę soli i pieprzu, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zupa się zagotuje, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy zupę 20 minut. Miksujemy zupę porcjami w malakserze lub blenderze i przelewamy z powrotem do garnka. Dolewamy śmietankę, mieszamy i podgrzewamy niemal do wrzenia. Kolendrę myjemy, osuszamy, oskubujemy listki. Gorącą zupę sprawdzamy jeszcze na okoliczność soli i pieprzu, po czym nalewamy do talerzy i dekorujemy listkami kolendry.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zupa z cukinii z curry: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Zupa z cukinii z curry przepisy:

  • Portugalska zupa jarzynowa
    Prawdziwie zimowa, wiejska, prosta, smaczna, tania, rozgrzewająca zupa - prosto z Portugalii!
  • Ostra zupa z soczewicy
    Inspirowana kuchnią indyjską zimowa zupa - doskonale rozgrzewająca, łatwa i nie wymaga jakichś szczególnych zakupów. Podajemy z indyjskim pieczywem albo - w duchu fusion - z grzankami.
  • Zupa z cukinii z ziołową posypką
    Kremowa (choć bez śmietanki) zupa z cukinii. Jako ciekawy dodatek mamy tutaj rumiane chlebowe okruszki, wymieszane z ziołami i podprawione odrobiną czosnku.
  • Szkocka zupa z porów
    Rozgrzewająca zupa na deszczowe, ponure wieczory. Lektura książki "Doktor Jekyll i pan Hyde" obowiązkowa (dla romantyków - parę wierszy Burnsa też się nada)...
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem
    Zimowa zupa ze składników, które o tej porze roku zazwyczaj mamy w domu (no może oprócz cheddara, ale kto wie?). Z domową bułką lub grzankami czosnkowymi taka zupa to pełen obiad!




Podziel się linkiem:


Komentarze: