W moich warzywkach cukinia pojawia się z nużącą nieraz monotonią. Pocieszam się tym, że wkrótce się skończy i tak koło maja znów za nią zatęsknię. Na razie jednak gotuję zupy - ta tutaj z curry jest naprawdę niezła.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa z cukinii z curry - Opis przyrzÄ…dzania:
Cukinie myjemy, odcianmy końce, zaś resztę kroimy w kostkę (nie bardzo się przejmując kształtem, bo i tak będziemy zupę miksować). Cebulę obieramy i drobno siekamy. W sporym rondlu roztapiamy masło. Kiedy będzie gorące, wrzucamy cebulę i smażymy, mieszając, aż zmięknie i zbieleje. Posypujemy curry, mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy cukinię, mieszamy, po czym dolewamy 3 szklanki (3/4 litra) wody. Dodajemy trochę soli i pieprzu, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zupa się zagotuje, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy zupę 20 minut. Miksujemy zupę porcjami w malakserze lub blenderze i przelewamy z powrotem do garnka. Dolewamy śmietankę, mieszamy i podgrzewamy niemal do wrzenia. Kolendrę myjemy, osuszamy, oskubujemy listki. Gorącą zupę sprawdzamy jeszcze na okoliczność soli i pieprzu, po czym nalewamy do talerzy i dekorujemy listkami kolendry.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zupa z cukinii z curry: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | WrzesieÅ„ 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |