Szlachetna w smaku jesienna zupa dla zapalonych zbieraczy grzybów.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa z borowików z boczkiem - Opis przyrządzania:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Marchewkę i seler obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce. Borowiki ocieramy z piasku, mchu i innych leśnych paprochów. Nóżki siekamy, a kapelusze kroimy w plasterki. W sporym garnku roztapiamy masło. Wrzucamy cebulę, czosnek, marchewkę, seler i grzyby, dodajemy gałązkę tymianku. Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy woda zawarta w grzybach wyparuje, wlewamy wino i zagotowujemy. Dolewamy wywar, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy zupę przez pół godziny. Z ugotowanej zupy wyjmujemy tymianek. Zupę miksujemy na możliwie gładkie piure. Wlewamy z powrotem do garnka i dolewamy śmietankę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i trzymamy na małym ogniu. Plasterki boczku kładziemy na rozgrzaną teflonową patelnię. Smażymy na średnim ogniu, odlewając wytapiający się tłuszcz, aż boczek będzie ciemnozłoty i chrupiący. Osączamy na papierze kuchennym i łamiemy na kawałki. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy kawałkami boczku. Ozdabiamy listkami natki.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Zupa z borowików z boczkiem: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |