Ulubiona zupa belgijskich dzieci - bardziej kremowa, niż nasza pomidorowa, a zamiast ryżu czy makaronu pływają w niej maleńkie klopsiki.
Kraj pochodzenia: Belgia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa pomidorowa z klopsikami - Opis przyrządzania:
Najpierw robimy zupę: w dużym rondlu rozgrzewamy na średnim ogniu 2 łyżki masła. Wrzucamy obraną i pokrojoną w kawałki cebulę, kawałek pora (bez ciemnozielonych liści) w plasterkach, marchewkę, pokrojoną w kostkę oraz seler naciowy w plasterkach. Warzywa dusimy 10 minut, pilnując, by nie zaczęły nabierać koloru. Dodajemy wywar wołowy (ostatecznie, ale to zupełnie ostatecznie z kostki), obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz ziemniak, również obrany i pokrojony w kostkę, 2 łyżki siekanej natki oraz listek laurowy. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie, czyli 40 minut do godziny. Zdejmujemy z ognia, studzimy i dokładnie miksujemy (wyjmujemy przed miksowaniem listek laurowy). Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. W czasie, gdy zupa się gotuje, robimy klopsiki: najpierw gotujemy duży garnek osolonej wody. Cielęcinę mieszamy z łyżką siekanej natki pietruszki, solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Posypujemy ręce lekko mąką i kręcimy malutkie gałeczki (powinno wyjść około 20). Wrzucamy na wrzącą wodą i gotujemy 2-3 minuty – aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy na bok. Zmiksowaną zupę pomidorową podgrzewamy, dolewamy śmietankę i dodajemy łyżkę masła. Nalewamy zupę do talerzy i sprawiedliwie rozdzielamy klopsiki.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Zupa pomidorowa z klopsikami: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Wrzesień 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |