Oryginalna staropolska zupa, kremowa, o intensywnym smaku orzechów włoskich. Do jej przyrządzenia konieczny jest jednak prawdziwy domowy rosół wołowy - w tym przypadku nie wykpimy się bulionem z kostki!
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa orzechowa - Opis przyrządzania:
40 dkg łuskanych orzechów włoskich drobno siekamy. Mieszamy z 200 ml (niepełną szklanką) słodkiej kremowej śmietanki i 3 żółtkami. 2 litry domowego wołowego rosołu mieszamy z masą śmietankowo-żółtkowo-orzechową. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podgrzewamy na małym ogniu, aż zupa zgęstnieje. Ewentualnie lekko słodzimy do smaku.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Zupa orzechowa: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci
Styl potrawy: tradycyjna
« | Wrzesień 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |