Oryginalna w smaku, delikatna zupa dla wielbicieli cykorii. Zmiksowaną zupę podajemy z małymi grzaneczkami smażonymi na maśle.
Kraj pochodzenia: Belgia
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa-krem z cykorii - Opis przyrzÄ…dzania:
Cykorie obieramy z wierzchnich liści i ostrym nożykiem wycinamy głąb. Liście płuczemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Białą część pora oraz łodyżkę selera naciowego kroimy w plasterki. Masło rozpuszczamy w garnku do zupy, dodajemy cebulę, por, seler i cykorię. Dusimy na średnim ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną, ale się nie zarumienią. Wsypujemy łyżkę mąki, starannie mieszamy i smażymy przez minutę. Wlewamy gorący wywar (może być z kostki, choć zawsze lepszy będzie domowy), garnek przykrywamy i na małym ogniu gotujemy przez pół godziny, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Zupę miksujemy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Dolewamy śmietankę, mieszamy. Zupę podajemy gorącą, posypaną siekaną natką lub szczypiorkiem, z grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Zupa-krem z cykorii: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna