Łagodna zupa z białej ryby i warzyw - znana jest właściwie w każdym kraju i trudno orzec, skąd pochodzi. Prosta i bezpretensjonalna, zyska na oryginalności, jeśli podamy ją z grzankami posmarowanymi tapenade lub z łyżką pomidorowej salsy, włożoną do talerza tuż przed podaniem.
Kraj pochodzenia: Europa - ogólnie
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa-krem z białą rybą - Opis przyrządzania:
Pory obieramy z wierzchnich liści, odcinamy zielone końce (wyrzucamy lub zostawiamy, by dodać kiedy indziej do rosołu) i starannie płuczemy. Kroimy w cienkie plasterki. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy myjemy i drobno siekamy. ziemniaki, obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W dużym i ciężkim garnku roztapiamy czubatą łyżkę masła. Wrzucamy pory, marchewkę i seler i smażymy przez 5 minut, często mieszając. Dodajemy ziemniaki i wywar. Wrzucamy listek laurowy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy warzywa 20 minut. Garnek zdejmujemy z ognia, zostawiamy do przestygnięcia na 10 minut, po czym usuwamy listek laurowy. W tym czasie filety z ryby kroimy w kostkę. Zupę miksujemy w blenderze i wlewamy z powrotem do garnka. Dodajemy rybę. Gotujemy na średnim ogniu przez 2 minuty, aż ryba będzie ugotowana. Dodajemy śmietankę i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy natychmiast, z dodatkiem grzanek z tapenade lub z łyżką pomidorowej salsy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Zupa-krem z białą rybą: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
« | Czerwiec 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 |