W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa-krem z białą rybą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa-krem z białą rybą

Łagodna zupa z białej ryby i warzyw - znana jest właściwie w każdym kraju i trudno orzec, skąd pochodzi. Prosta i bezpretensjonalna, zyska na oryginalności, jeśli podamy ją z grzankami posmarowanymi tapenade lub z łyżką pomidorowej salsy, włożoną do talerza tuż przed podaniem.

Kraj pochodzenia: Europa - ogólnie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 ładne pory
  • średniej wielkości marchewka
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 1/2 kilo ziemniaków
  • masło
  • 6 szklanek (półtora litra) wywaru rybnego lub warzywnego (ostatecznie z kostki)
  • listek laurowy
  • 300 g filetów z białej ryby (dorsz
  • sola
  • panga)
  • 3/4 szklanki kremowej śmietanki

Zupa-krem z białą rybą - Opis przyrządzania:

Pory obieramy z wierzchnich liści, odcinamy zielone końce (wyrzucamy lub zostawiamy, by dodać kiedy indziej do rosołu) i starannie płuczemy. Kroimy w cienkie plasterki. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy myjemy i drobno siekamy. ziemniaki, obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W dużym i ciężkim garnku roztapiamy czubatą łyżkę masła. Wrzucamy pory, marchewkę i seler i smażymy przez 5 minut, często mieszając. Dodajemy ziemniaki i wywar. Wrzucamy listek laurowy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy warzywa 20 minut. Garnek zdejmujemy z ognia, zostawiamy do przestygnięcia na 10 minut, po czym usuwamy listek laurowy. W tym czasie filety z ryby kroimy w kostkę. Zupę miksujemy w blenderze i wlewamy z powrotem do garnka. Dodajemy rybę. Gotujemy na średnim ogniu przez 2 minuty, aż ryba będzie ugotowana. Dodajemy śmietankę i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy natychmiast, z dodatkiem grzanek z tapenade lub z łyżką pomidorowej salsy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Zupa-krem z białą rybą: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: