Zupa typu główne danie - gęsta od makaronu ryżowego i kokosowego mleka. Krewetki i zielony groszek są nie tylko smaczne, ale i ładnie wyglądają.
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa kokosowa z krewetkami - Opis przyrzÄ…dzania:
Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzamy. Puszki z mlekiem otwieramy i łyżką wyjmujemy warstwę gęstego mleka, które zebrało się na wierzchu. Wok stawiamy na sporym ogniu, a kiedy będzie gorący, wlewamy gęste mleko i podgrzewamy, aż zacznie "psykać" i będzie miało oleisty wygląd. Dodajemy łyżkę-dwie (w zależności od osobniczych preferencji) pasty curry i mieszamy. Dolewamy resztę mleka, 200 ml (niepełną szklankę) wody i sos rybny. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. W tym czasie obieramy krewetki z pancerzy i płuczemy w zimnej wodzie. Do zupy wrzucamy groszek, a chwilę później - krewetki. Gotujemy, aż krewetki przestaną być przezroczyste i staną się biało-różowe. Doprawiamy zupę sokiem z limetki i ewentualnie jeszcze sosem rybnym. Makaron rozdzielamy między 4 miski i zalewamy zupą. Posypujemy listkami kolendry i podajemy z ćwiartkami limetki.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Zupa kokosowa z krewetkami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |