W prostocie elegancja. Im więcej rodzajów grzybów, tym ciekawiej.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa grzybowa z porto - Opis przyrządzania:
Szalotki obieramy i drobniutko siekamy.
Grzyby przebieramy, ocieramy czystą ściereczką z leśnych pozostałości, przycinamy nóżki u podstawy. Nóżki drobno siekamy, kapelusze kroimy w zgrabne kawałki (zupy nie miksujemy, więc jak pokroimy, tak będziemy mieli na talerzu).
W sporym rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy szalotki i smażymy chwilę na średnim ogniu, mieszając, aż się zeszklą. Wrzucamy grzyby, zwiększamy ogień i smażymy, mieszając, aż wyparuje ich immanentna woda. Wlewamy porto i zagotowujemy.
Dolewamy wywar - najwytworniej by było, żeby był z dziczyzny, poluje jeszcze ktoś? - i zagotowujemy.
Gotujemy zupę na małym ogniu (powinna tak sobie delikatnie pyrkać) przez kwadrans.
Kiedy grzyby będą miękkie, doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podajemy gorącą, posypaną siekanym koperkiem, w towarzystwie zgrabnych grzaneczek.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Zupa grzybowa z porto: można zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Styczeń 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |