Dobry "przyjęciowy" deser, zwłaszcza, gdyby karnawał był mroźny - nawet, jeśli do każdej porcji dołożymy kulkę lodów, i tak deser należy do kategorii rozgrzewających. Jeśli nie imprezy nam w głowie - bardzo dobry deser na niedzielny rodzinny obiad.
Kraj pochodzenia: kraje anglosaskie
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zimowe owoce z kruszonkÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gruszki i mango myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Gruszki kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, a owoce kroimy w plasterki. Mango z kolei odcinamy ostrym nożem od pestki i kroimy w sporą kostkę. Owoce mieszamy z łyżką cukru i przekładamy do podłużnego żaroodpornego naczynia. Imbir drobno siekamy i posypujemy nim owoce. Mąkę siekamy razem z masłem, pokrojonym uprzednio w kawałki. Kiedy mąka zacznie się łączyć z masłem, dodajemy cukier i mieszamy. Orzechy pekanowe siekamy średnio grubo i dodajemy do mąki z masłem i cukrem. Rękoma rozcieramy kruszonkę, aż powstaną spore grudki. Kruszonkę wysypujemy na owoce, starając się zrobić to w miarę równomiernie. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika na mniej więcej pół godziny - kruszonka powinna się przyrumienić, a sok z owoców lekko bąblować z brzegów. Owoc podajemy na dobrze ciepło, ewentualnie z kulką waniliowych lodów (rozpusta).
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Zimowe owoce z kruszonką: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |