W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zimowa sałatka z tuńczykiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sałatki

Zimowa sałatka z tuńczykiem

Kolorowa i optymistyczna sałatka - z dodatkiem czosnkowej bułki starczy nam za lunch.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • puszka tuÅ„czyka w oliwie
  • główka radicchio
  • Å›rodek selera naciowego wraz z liśćmi
  • sÅ‚odka cebula
  • puszka konserwowej kukurydzy
  • oliwa z oliwek
  • sok z poÅ‚owy cytryny
  • Å‚yżeczka octu balsamico

Zimowa sałatka z tuńczykiem - Opis przyrządzania:

Tuńczyka odsączamy starannie na sicie. Radicchio kroimy w ćwiartki, wycinamy biały głąb. Każdą ćwiartkę kroimy w cienkie paski, wsypujemy na duże sito i płuczemy w letniej wodzie. Starannie osuszamy. Seler myjemy i osuszamy, odcinamy liście, zaś łodygi kroimy skośnie w dość cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Kukurydzę dokładnie osączamy na sicie. Robimy sos: do miseczki wlewamy 4 łyżki dobrej oliwy, dodajemy sporą szczyptę soli i takąż cukru. Ukręcamy gładki sos, dodając sok z cytryny i ocet balsamico. Dodajemy sporo świeżo zmielonego pieprzu. Na 4 talerzach układamy paski radicchio, zaś na nim - grupkami plasterki selera, krążki cebuli, kukurydzę i tuńczyka. Możemy oczywiście wszystko wymieszać, ale jakoś w ten sposób sałatka wygląda ładniej. Polewamy sosem i ozdabiamy listkami selera.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Zimowa sałatka z tuńczykiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Zimowa sałatka z tuńczykiem przepisy:

  • Winegret z jajkiem
    Solidny sos do trwalszych sałat - lodowej, radicchio, rzymskiej, endywii.
  • Sycylijska saÅ‚atka ze Å›wieżym tuÅ„czykiem
    Świeża, letnia sałatka z grillowanym świeżym tuńczykiem. Danie bardzo proste, acz - chociażby ze względu na cenę ryby - godne podania gościom.
  • CiepÅ‚a saÅ‚atka z fasoli
    Smaczna i sycąca sałatka z różnych odmian fasoli. Świetna jako dodatek do kawałka mięsa z rusztu.
  • Zimowa saÅ‚atka z mulami
    Gorzkawe liście rozmaitych sałat, słona szynka parmeńska i łagodne mięso małży - doskonała kombinacja. Bardzo dobrze sałatka ta sprawdza się na przyjęciach bufetowych: ładnie się prezentuje, jest lekka i oryginalna, a poza tym zimowe sałaty nie więdną tak szybko pod wpływem sosu, jak zwykły to czynić delikatne sałaty letnie.
  • SaÅ‚atka nicejska w wersji British
    Ciepła wersja popularnej na całym świecie sałatki nicejskiej, tym razem ze świeżym tuńczykiem. Lepiej może nie wmawiać Francuzom, że to najlepsza wersja, ale z drugiej strony... who cares, jeśli jest to całkiem niezłe danie?




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: