W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ziemniaki z cytryną

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Ziemniaki z cytryną

Świetny dodatek do białej ryby.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 8 niedużych ziemniaków o zwartym miąższu
  • 2-3 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu

Ziemniaki z cytryną - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ziemniaki obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół. Cyytryny szorujemy w gorącej wodzie i kroimy na 16 niezbyt grubych plasterków. Szklane naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Układamy plasterki cytryny, a na każdym - pół ziemniaka, przecięciem do dołu. Z "piętek" cytryny wyciskamy łyżkę soku. Mieszamy go z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem do smaku. Sosem polewamy ziemniaki - można użyć pędzelka i posmarować każdy ziemniak osobno. Posypujemy igiełkami rozmarynu i wstawiamy na 45 minut do godziny do nagrzanego piekarnika. Gotowe ziemniaki powinny mieć złoty kolor. Podajemy natychmiast, wraz z cytryną, na której się piekły - ja zresztą najbardziej lubię te właśnie lekko przypieczone plasterki cytryny...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ziemniaki z cytryną: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Ziemniaki z cytryną przepisy:

  • Sałatka ziemniaczana z cytryną
    Sałatki z kartofli doskonale pasują do wszelkich grillowanych mięs. Ta tutaj - z młodych ziemniaków z sosem cytrynowym i koperkiem - równie dobrze sprawdza się z rybą z rusztu.
  • Pieczony kurczak z cytryną
    Ciekawa odmiana niedzielnego pieczonego kurczaka - w mojej ulubionej, cytrynowo-czosnkowej wersji. Do takiego mięsa pasują pieczone ziemniaki, ryż lub kuskus.
  • Konfitura z marchewki z cytryną
    Przetwory z marchewki, popularne na Bliskim Wschodzie, są zaskakująco smaczne. Do przetworów nadaje się marchewka zimowa (młoda ma za dużo wody), a i cytryny w zimie są najlepsze. Konfiturą nadziewamy babeczki lub przekładamy ciasto marchewkowe.
  • Zapiekanka z boćwiny z cytryną
    Trochę jak flan albo jak tarta z samego nadzienia, bez ciasta... Bardzo smaczne danie obiadowe lub kolacyjne z zupełnie już zapomnianego warzywa. Podajemy z bagietką i sałatką z pomidorów (na przykład).
  • Sałatka z pomidorów z kiszoną cytryną
    Odświeżająca, lekka sałatka na upalny dzień. Tylko pomidory muszą być naprawdę dobre!




Podziel się linkiem:


Komentarze: