Pieczone ziemniaczki z ostrym sosem pomidorowym - smaczna przekąska lub danie na przyjęciach stojących.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ziemniaczki z sosem pomidorowym - Opis przyrzÄ…dzania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ziemniaki szorujemy pod kranem i osuszamy. Każdy ziemniak kroimy wzdłuż na pół, a każdą połówkę na 3 cząstki. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do miski, polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy usiekany ząbek czosnku i 2 łyżeczki soli morskiej. Dokładnie mieszamy, najlepiej rękami. Ziemniaki wykładamy pojedynczą warstwą na blachę i pieczemy godzinę do półtorej (w zależności od gatunku i wielkości ziemniaków), aż będą mocno przyrumienione i chrupiące. W czasie, gdy ziemniaki się pieką, robimy sos: czerwoną cebulę obieramy i drobno siekamy; drugi ząbek czosnku rozgniatamy; papryczkę chilli czyścimy z nasion i kroimy w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Posypujemy łyżeczką słodkiej mielonej papryki i smażymy, mieszając, aż cebula zmięknie. Dodajemy pomidory razem z sosem, wino, pastę pomidorową, ocet i 2 łyżeczki cukru. Dusimy bez przykrycia na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Miksujemy w blenderze i dodajemy łyżkę siekanej natki. Upieczone ziemniaczki wrzucamy do miski, a obok podajemy sos pomidorowy do maczania.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Ziemniaczki z sosem pomidorowym: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |