Bardzo dietetyczne te placuszki nie są... No, co robić. Możemy zrobić je malutkie i podać do drinków, albo ciut większe i dać na obiad, może z jakimś sosem (pomidorowym) lub ćwiartkami cytryny do wyciskania. I jakąś zieleniną dla uciszenia wyrzutów sumienia.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ziemniaczane placuszki z serem - Opis przyrzÄ…dzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w równe kawałki. Wkładamy do garnka, dodajemy pół łyżeczki soli i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzamy, odparowujemy i rozgniatamy tłuczkiem na gładkie piure.
Ser ścieramy na grubej tarce i dodajemy do ziemniaków. Wsypujemy mąkę, wbijamy jajko i dodajemy trochę ostrej papryki. Starannie mieszamy na gładkie ciasto i sprawdzamy pod kątem soli i papryki.
Na sporej patelni rozgrzewamy olej - powinno go być sporo, żeby placuszki miały się w czym smażyć. Z masy ziemniaczano-serowej robimy kulki, spłaszczamy je na placuszki i kładziemy na gorący olej. Smażymy z obu stron na rumiano, po czym odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
Podajemy na gorąco lub ciepło.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Ziemniaczane placuszki z serem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |