W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zielone szparagi z migdałami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Zielone szparagi z migdałami

Bardzo elegancka, sezonowa (konkretnie majowa) przystawka, nawet dla najbardziej wymagających gości. Szparagi muszą być naprawdę świeże i grube, gdyż to na nich spoczywa cała odpowiedzialność za powodzenie dania.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 pÄ™czki dorodnych zielonych szparagów (powiedzmy razem 1/2 kg)
  • 100 g masÅ‚a
  • 2 duże garÅ›ci pÅ‚atków migdaÅ‚owych
  • 4 Å‚yżki kaparów

Zielone szparagi z migdałami - Opis przyrządzania:

Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki - wystarczy zgiąć szparag, a sam się przełamie w odpowiednim miejscu. Głęboką patelnię napełniamy wodą, solimy i stawiamy na ogniu. Kiedy się zagotuje, wkładamy szparagi i gotujemy mniej więcej 5 minut - powinny być al dente. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy migdały i dobrze odciśnięte z zalewy kapary. Smażymy, mieszając, aż migdały się ładnie zarumienią. Szparagi odcedzamy i starannie odsączamy na czystej ściereczce. Przekładamy na 4 ogrzane talerze (wszystkie czubki w jedną stronę!) i polewamy masłem z migdałami i kaparami. Posypujemy szczyptą grubej soli i świeżo zmielonym pieprzem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zielone szparagi z migdałami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: