W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zielone szparagi z migdałami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Zielone szparagi z migdałami

Bardzo elegancka, sezonowa (konkretnie majowa) przystawka, nawet dla najbardziej wymagających gości. Szparagi muszą być naprawdę świeże i grube, gdyż to na nich spoczywa cała odpowiedzialność za powodzenie dania.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 pęczki dorodnych zielonych szparagów (powiedzmy razem 1/2 kg)
  • 100 g masła
  • 2 duże garści płatków migdałowych
  • 4 łyżki kaparów

Zielone szparagi z migdałami - Opis przyrządzania:

Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki - wystarczy zgiąć szparag, a sam się przełamie w odpowiednim miejscu. Głęboką patelnię napełniamy wodą, solimy i stawiamy na ogniu. Kiedy się zagotuje, wkładamy szparagi i gotujemy mniej więcej 5 minut - powinny być al dente. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy migdały i dobrze odciśnięte z zalewy kapary. Smażymy, mieszając, aż migdały się ładnie zarumienią. Szparagi odcedzamy i starannie odsączamy na czystej ściereczce. Przekładamy na 4 ogrzane talerze (wszystkie czubki w jedną stronę!) i polewamy masłem z migdałami i kaparami. Posypujemy szczyptą grubej soli i świeżo zmielonym pieprzem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zielone szparagi z migdałami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Zielone szparagi z migdałami przepisy:

  • Sałatka z zielonych szparagów z sosem (nazwijmy go) śródziemnomorskim
    Sezon na zielone szparagi już tuż tuż, za rogiem można powiedzieć. To jedno z najmilszych i najwdzięczniejszych warzyw, dobre na surowo i po ugotowaniu (a jeśli przegotujemy, to miksujemy i mamy zupę), na ciepło i na zimno. W tej sałatce przyozdabiamy szparagi sosem-salsą z czerwonej papryki z czosnkiem i oliwkami, co robi szparagom dobrze nie tylko w sensie smaku, ale i wyglądu.
  • Zielone szparagi z orzeszkami piniowymi
    Lekkie, wiosenne danie z moich ulubionych zielonych szparagów. Podajemy z kawałkami świeżej bagietki i jakimś dobrym masełkiem do smarowania - cytrynowo-koperkowym lub ziołowym (Montpellier).
  • Białe i zielone szparagi z sosem muślinowym
    Elegancki i klasyczny sposób podania szparagów na zimną przystawkę. Sos musimy zrobić w ostatniej chwili.
  • Talerz szparagów z bazylią
    Lekkie danie ze szparagów w dwu kolorach z bazyliowym winegretem. Smaczne i optymistyczne.
  • Jajka zapiekane ze szparagami
    Prawdziwie wiosenne danie w smakowitej tonacji biało-żółto-zielonej. Świetna przystawka na niedzielny obiad dla rodziny lub przyjaciół - ładna, niekrępująca i można wszystko przygotować wcześniej. Samo zapiekanie trwa tylko 10 minut!




Podziel się linkiem:


Komentarze: