Sałatka, która natychmiast podnosi na duchu - kombinacja rozmaitych odcieni zieleni z lekkim sosem musztardowym.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zielona sałatka - Opis przyrządzania:
Rukiew wodną obieramy z twardych ogonków i starannie płuczemy. Rukolę płuczemy. Z główki sałaty masłowej zdejmujemy zewnętrzne, ciemniejsze liście. Środek sałaty rozdzielamy na pojedycze liście i myjemy pod strumieniem zimnej wody. Wszystkie sałaty starannie osuszamy na ściereczce. Ogórki myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Kiełki zielonego groszku płuczemy i osuszamy. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestki i obieramy ze skórki. Kroimy w długie, cienkie plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Sałaty, ogórek, kiełki i awokado układamy na dużym talerzu. Robimy sos musztardowy: do słoiczka wkładamy musztardę, dodajemy sok z cytryny, ocet winny, oliwę, rozgnieciony ząbek czosnku, łyżeczkę cukru i trochę soli. Słoiczek zakręcamy i mocno wstrząsamy, aż sos będzie jednolity w konsystencji. Tuż przed podaniem polewamy sałatę sosem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zielona sałatka: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |