W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zielona fasolka z oliwkami i chilli

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Zielona fasolka z oliwkami i chilli

Bardzo oryginalna, pikantna jarzynka z zielonej fasolki szparagowej. Ożywi kurczaka, indyka i cielęcinę, ale pasuje też nieźle do steków z grilla.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g zielonej fasolki szparagowej
  • 6 czerwonych papryczek chilli
  • 60 g czarnych dobrych oliwek
  • skórka cienko skrojona z połowy cytryny
  • 4 łyżki białego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek

Zielona fasolka z oliwkami i chilli - Opis przyrządzania:

Fasolkę przycinamy z obu końców, płuczemy i kroimy w mniejsze kawałki (powiedzmy każdy strączek na 3 części). W sporym garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy fasolkę i gotujemy 5 minut. Odcedzamy i wkładamy do miski z wodą z lodem.
Papryczki pozbawiamy ogonków, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy nasiona. Myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na cienkie paski.
Oliwki odcinamy od pestek i siekamy.
Skórkę z cytryny kroimy w cienkie paski i zalewamy winem.
Czosnek obieramy i kroimy w paseczki.
Na sporej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Wrzucamy papryczki i czosnek i smażymy przez chwilę, mieszając, aż zmiękną. Fasolkę odcedzamy, starannie osączamy i wrzucamy na patelnię. Mieszamy, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez 5 minut. Dodajemy oliwki i wino ze skórką cytrynową, gotujemy na dużym ogniu przez chwilę, aż płyn wyparuje, po czym podajemy na gorąco.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zielona fasolka z oliwkami i chilli: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Zielona fasolka z oliwkami i chilli przepisy:

  • Śródziemnomorska sałatka z fasolki
    Ciepła sałatka ze świeżej zielonej fasolki szparagowej z rozmaitymi dodatkami o śródziemnomorskiej proweniencji. Świetna z grillowanym serem halloumi.
  • Tajska sałatka z zielonych warzyw
    Naładowana witaminami i antyutleniaczami (czytaj: bardzo zdrowa), a przy okazji pyszna sałatka z lekko ostrym, tajskim w charakterze sosem. Na przystawkę dzielimy sałatkę na cztery talerze. Jeśli jednak mamy zamiar zjeść ją jako samodzielne danie lunchowe, starczy nam na dwie porcje (o ile akurat się nie odchudzamy, dobrze byłoby dodać jakieś węglowodany...).
  • Zielona fasolka z octem balsamico
    Znakomita fasolka, doprawiona octem, masłem i migdałami. Pasuje do drobiu i pieczonej wieprzowiny, a także do placuszków rybnych lub smażonego sera.
  • Tajskie curry z krewetkami
    Jedno z moich ulubionych dań. Mleko kokosowe, krewetki, ostre tajskie curry i kawałki ziemniaczków - mmm...
  • Sałatka ze Scheveningen
    Holenderska odpowiedź na prowansalską sałatkę z Nicei. Bardzo udana odpowiedź.


Podziel się linkiem:




Komentarze: