Bardzo oryginalna, pikantna jarzynka z zielonej fasolki szparagowej. Ożywi kurczaka, indyka i cielęcinę, ale pasuje też nieźle do steków z grilla.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zielona fasolka z oliwkami i chilli - Opis przyrzÄ…dzania:
Fasolkę przycinamy z obu końców, płuczemy i kroimy w mniejsze kawałki (powiedzmy każdy strączek na 3 części). W sporym garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy fasolkę i gotujemy 5 minut. Odcedzamy i wkładamy do miski z wodą z lodem.
Papryczki pozbawiamy ogonków, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy nasiona. Myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na cienkie paski.
Oliwki odcinamy od pestek i siekamy.
Skórkę z cytryny kroimy w cienkie paski i zalewamy winem.
Czosnek obieramy i kroimy w paseczki.
Na sporej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Wrzucamy papryczki i czosnek i smażymy przez chwilę, mieszając, aż zmiękną. Fasolkę odcedzamy, starannie osączamy i wrzucamy na patelnię. Mieszamy, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez 5 minut. Dodajemy oliwki i wino ze skórką cytrynową, gotujemy na dużym ogniu przez chwilę, aż płyn wyparuje, po czym podajemy na gorąco.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zielona fasolka z oliwkami i chilli: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |