Żeberka z grilla - przyjemna rzecz. Zwłaszcza jeśli mięso odchodzi od kości, a od sosu lepią się palce. Takie mięciutkie żeberka udaje się zrobić wtedy, kiedy przed grillowaniem zaaplikujemy im podgotowanie w garnku. Po wstępnej obróbce mięso smarujemy częścią sosu barbecue i kładziemy na grillu, po czym przykrywamy i pieczemy żeberka przez godzinę mniej więcej, co jakiś czas smarując sosem. A ten sos jest pyszny, z syropem klonowym w roli głównej!
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone/Kanada
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Żeberka w klonowym sosie barbecue - Opis przyrządzania:
Mięso myjemy, usuwamy nadmiar tłuszczu.
Wkładamy żeberka do sporego garnka, zalewamy wrzącą wodą i stawiamy na ogniu. Gotujemy pod przykryciem, na niezbyt wielkim ogniu, przez 1/2 godziny do 3 kwadransów.
Podgotowane mięso wyjmujemy i solimy ze wszystkich stron.
W tak zwanym międzyczasie obieramy czosnek i rozgniatamy na piure. Mieszamy z syropem klonowym, keczupem, octem winnym, papryką i cynamonem, dodajemy jeszcze odrobinę soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu.
Smarujemy żeberka z obu stron mniej więcej połową sosu, po czym kładziemy je na przygotowany grill, ale nie bezpośrednio nad węglami. Przykrywamy pokrywą, uchylamy wentyle do 1/4 i pieczemy żeberka przez godzinę do półtorej. Co 20 minut pokrywę uchylamy, sprawdzamy, czy żeberka się nie przypalają i smarujemy je sosem. Można je co jakiś czas przewrócić, ale mówiąc szczerze, jesli się piecze metodą pośrednią i pod pokrywą, nie jest to konieczne.
Kiedy żeberka będą już bardzo miękkie, a sos powlecze je lepką, ciemną glazurą, zdejmujemy mięso na talerz, przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej i odstawiamy na mniej więcej 10 minut.
Kroimy mięso pomiędzy kośćmi na pojedyncze żeberka i podajemy - z resztą sosu barbecue, jeśli nam jeszcze choć trochę zostało! Do tego sałatka z ziemniaków lub ziemniaki pieczone w folii i koniecznie bardzo amerykańska surówka coleslaw (a u mnie w domu po prostu talerz pokrojonych surowych warzyw).
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Żeberka w klonowym sosie barbecue: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |