Nowoczesna wariacja na temat ziemniaków sabaudzkich (Sabaudzkie ziemniaki) - sycące, bezmięsne danie, doskonałe na obiad lub kolację, z miską sałaty z winegretem.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zapiekanka z ziemniaków i cukinii - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Okrągłą formę (o średnicy około 25 cm) smarujemy grubo masłem i wysypujemy tartą bułką.
Ziemniaki obieramy, płuczemy i osuszamy; cukinię myjemy i obcinamy końce. Warzywa kroimy w możliwie cienkie plasterki, najlepiej przy pomocy malaksera lub mandoliny. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy ze śmietanką, mlekiem i jajkami na gładką masę, po czym wlewamy do ziemniaków z cukinią i starannie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ser ścieramy na drobnej tarce; 2/3 dodajemy do ziemniaków i jeszcze raz mieszamy, po czym przekładamy do przygotowanej formy. Z wierzchu posypujemy resztą sera, po czym wstawiamy do piekarnika na godzinę. Zapiekanka powinna się przyrumienić z wierzchu, a ziemniaki powinny być miękkie. Podajemy na gorąco lub ciepło, z sałatą.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zapiekanka z ziemniaków i cukinii: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |