W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wywar z indyka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Wywar z indyka

Klasyczna amerykańska podstawa mięsnego sosu do indyka w Święto Dziękczynienia. A przy okazji bardzo smaczny rosół, który może nam posłużyć przy wielu okazjach.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 750 ml

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • szyjka z indyka
  • wątróbka z indyka
  • skrzydełka z indyka
  • mała cebula
  • duża marchewka
  • łodyżka selera naciowego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 2 gałązki natki pietruszki

Wywar z indyka - Opis przyrządzania:

Szyjkę myjemy i kroimy ostrym nożem na kilka kawałków. Wątróbkę myjemy i - ewentualnie - usuwamy woreczek żółciowy (takie nieprzyjemnie wyglądające coś w kolorze żółto-zielonym). Skrzydełka myjemy i rąbiemy na kawałki (tasakiem albo ciężkim ostrym nożem). Cebulę obieramy z łupinki i kroimy na ćwiartki. Marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy na 4 części. Seler myjemy i kroimy na 4 części. Mięso i warzywa wkładamy do garnka. Dodajemy pieprz, listki laurowe i pietruszkę. Dolewamy 4 szklanki (1 litr) wody. Solimy do smaku, na oko. Stawiamy garnek na średnim ogniu. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy wywar przez godzinę (przykrywamy garnek pokrywką do połowy). Gotowy wywar cedzimy przez sito i studzimy. Zimny wstawiamy do lodówki, a gdzy tłuszcz zbierze się na wierzchu, zdejmujemy go łyżką i wyrzucamy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Wywar z indyka: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Wywar z indyka przepisy:

  • Brokuły smażone z gruyerem
    Smaczny i oryginalny dodatek do białego mięsa - pieczonego schabu, sznycli cielęcych lub piersi z indyka.
  • Indyk smażony z pomarańczą
    Szybkie, pachnące danie o marokańskich korzeniach. Do indyka pasuje ryż i *!*1888*!*.
  • Marchewka po marokańsku
    Nowe podejście do duszonej marchewki - dodatek cynamonu i ostrej papryki ożywia tę popularną zimową jarzynę. Pasuje doskonale do pieczonego kurczaka, smażonej piersi z indyka lub białej gotowanej ryby.
  • Zielona fasolka z oliwkami i chilli
    Bardzo oryginalna, pikantna jarzynka z zielonej fasolki szparagowej. Ożywi kurczaka, indyka i cielęcinę, ale pasuje też nieźle do steków z grilla.
  • Marchewka z syropem klonowym
    Jeden z wielu dodatków do dziękczynnego indyka. Sos ze słodkiego syropu klonowego może być kuszący szczególnie dla dzieci.




Podziel się linkiem:


Komentarze: