Podstawa zup rybnych i galaret do zalewania gotowanej ryby. Wywaru używamy też do potraw z owoców morza.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Wywar rybny - Opis przyrzÄ…dzania:
Pół cebuli, gałązkę selera naciowego i ćwierć bulwy kopru włoskiego drobno siekamy. Do dużego rondla wlewamy 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych i rozgrzewamy. Wrzucamy posiekane warzywa i smażymy kilka minut, aż zmiękną, ale nie zaczną się rumienić. Dodajemy kilogram ości, ścinków i głów z białej ryby. Dolewamy kieliszek wytrawnego białego wina i tyle zimnej wody, by wszystko przykryła. Zagotowujemy, lekko solimy i gotujemy 20 minut. Wywar cedzimy przez gęste sitko i doprawiamy do smaku.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Wywar rybny: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Luty 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 |