Podstawa zup rybnych i galaret do zalewania gotowanej ryby. Wywaru używamy też do potraw z owoców morza.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Wywar rybny - Opis przyrzÄ…dzania:
Pół cebuli, gałązkę selera naciowego i ćwierć bulwy kopru włoskiego drobno siekamy. Do dużego rondla wlewamy 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych i rozgrzewamy. Wrzucamy posiekane warzywa i smażymy kilka minut, aż zmiękną, ale nie zaczną się rumienić. Dodajemy kilogram ości, ścinków i głów z białej ryby. Dolewamy kieliszek wytrawnego białego wina i tyle zimnej wody, by wszystko przykryła. Zagotowujemy, lekko solimy i gotujemy 20 minut. Wywar cedzimy przez gęste sitko i doprawiamy do smaku.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Wywar rybny: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna