W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wywar rybny

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Wywar rybny

Podstawa zup rybnych i galaret do zalewania gotowanej ryby. Wywaru używamy też do potraw z owoców morza.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • olej z orzeszków ziemnych
  • cebula
  • seler naciowy
  • koper włoski
  • ścinki
  • ości i głowy z białej ryby
  • białe wytrawne wino

Wywar rybny - Opis przyrządzania:

Pół cebuli, gałązkę selera naciowego i ćwierć bulwy kopru włoskiego drobno siekamy. Do dużego rondla wlewamy 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych i rozgrzewamy. Wrzucamy posiekane warzywa i smażymy kilka minut, aż zmiękną, ale nie zaczną się rumienić. Dodajemy kilogram ości, ścinków i głów z białej ryby. Dolewamy kieliszek wytrawnego białego wina i tyle zimnej wody, by wszystko przykryła. Zagotowujemy, lekko solimy i gotujemy 20 minut. Wywar cedzimy przez gęste sitko i doprawiamy do smaku.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Wywar rybny: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: