Bardzo lubię smażone kulki z białej ryby lub z owoców morza. W tym przepisie kulki z dorsza i krabów podajemy w żółtym cytrynowym sosie, z chińskim makaronem jajecznym. Świetne!
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Wschodni makaron z kulkami krabowymi - Opis przyrządzania:
Mięso kraba starannie osączamy na sitku z zalewy. Rybę myjemy, osuszamy, kroimy w kawałki. Wkładamy do malaksera i miksujemy na gładką masę, po czym przekładamy do miski. Dodajemy mięso z kraba, sos chilli, sos rybny, 2 łyżki posiekanej kolendry, 2 łyżki oleju i szczyptę soli. Toczymy z masy małe kulki i obtaczamy w mące. Smażymy na dużej patelni, w 2-3 łyżkach oleju, mniej więcej 10 minut - aż będą lekko rumiane i sprężyste w dotyku. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odsączamy. Papryczkę myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Skórkę ścieramy, wyciskamy sok. Mieszamy skórkę i sok z cytryny z kurkumą i 2 łyżkami oleju. Wlewamy sos na patelnię, dodajemy makaron, ostrą papryczkę i opłukany szpinak. Smażymy chwilę, mieszając, aż szpinak zwiędnie. Solimy do smaku, po czym dodajemy usmażone kulki, mieszamy i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Wschodni makaron z kulkami krabowymi: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |