Oryginalna zupa z mielonych migdałów. Jest bardzo sycąca, więc po niej podajemy już raczej coś lekkiego - indyka z cytrusami na przykład...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Włoska zupa migdałowa - Opis przyrządzania:
Migdały wsypujemy do garnka i dolewamy zimny wywar. Mieszamy trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Stawiamy garnek na ogniu i - cały czas mieszając - doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dolewamy 3/4 śmietanki. Podgrzewamy dalej, ale nie dopuszczając już do wrzenia. Żółtka wbijamy do wazy i rozkłócamy starannie z resztą śmietanki. Po trochu, cały czas mieszając, dolewamy gorącą zupę. Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Posypujemy płatkami migdałowymi i podajemy na ciepło, nie na gorąco, z grzankami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować Włoska zupa migdałowa: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | WrzesieÅ„ 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |