Solidna, treściwa jarzynka - ja tam nic już do niej nie potrzebuję, ale szczególnie głodni powinni upiec sobie kawałek ponacinanej kiełbasy i kilka kartofelków...
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Włoska kapusta w śmietanie - Opis przyrządzania:
Kapustę kroimy na ćwiartki, wycinamy głąb. Szatkujemy na tzw. cienki makaronik, czyli w paski o szerokości najwyżej pół centymetra. Wsypujemy paski kapusty na sito i płuczemy pod strumieniem zimnej wody, po czym osączamy. Cebule obieramy i kroimy w cieniutkie półplasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Boczek kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę-dwie oleju, wrzucamy boczek i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu przez 10 minut, aż będzie bardzo miękka i złota. Dorzucamy czosnek i kapustę, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Dolewamy śmietanę, solimy i - pardon - pieprzymy do smaku i dusimy jeszcze 5 minut, aż jarzynka zgęstnieje.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Włoska kapusta w śmietanie: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna