W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wiosenna minestrone

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Wiosenna minestrone

Kolorowa zupa jarzynowa - w tej wiosennej wersji z przewagą rozmaitych odcieni zielonego. Łyżka domowego pesto wieńczy zielone dzieło.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • seler naciowy
  • marchewka
  • zielona cukinia
  • ziemniaki
  • zielona fasolka szparagowa
  • zielony groszek (mrożony)
  • fasolka flageolet
  • makaron
  • świeża bazylia
  • świeży parmezan
  • orzeszki piniowe
  • czosnek
  • oliwa z oliwek

Wiosenna minestrone - Opis przyrządzania:

Do dużego garnka wlewamy 3 szklanki (750 ml) wody. Dodajemy łyżeczkę soli i zagotowujemy. 2 łodyżki selera naciowego obieramy z wąsów, płuczemy i kroimy w kostkę. 2 młode marchewki skrobiemy, myjemy i kroimy w kostkę. Małą (długości około 10 cm), młodą, zieloną cukinię myjemy, odcinamy końce, a resztę kroimy (wraz ze skórką) w kostkę. Młody ziemniak o wadze około 100g (czyli średniej wielkości, nie bardzo mały, ale i nie wielki) skrobiemy, myjemy i kroimy w kostkę. Garść zielonej fasolki szparagowej (około 100 g) obieramy z ogonków, płuczemy i kroimy w 1 cm kawałki. Wszystkie warzywa wrzucamy do gotującej się wody. Kiedy woda ponownie zawrze, dorzucamy 100 g mrożonego zielonego groszku. Warzywa gotujemy do miękkości - około 10 minut. Kiedy warzywa są już miękkie, dorzucamy 100 g fasolki flageolet z puszki, dobrze osączonej z zalewy. Wsypujemy 100 g drobniutkiego makaronu i gotujemy, aż makaron będzie miękki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy warzywa się gotują, robimy pesto: z 2 pęczków świeżej bazylii obieramy listki. Bazylię kładamy do malaksera (lub blendera), dodajemy mały zą bek czosnku, 50 g startego świeżego parmezanu i łyzkę orzeszków piniowych. Miksujemy, dolewając tyle oliwy z oliwek, by pesto uzyskało konsystencję gęstego sosu. Solić nie trzeba. Minestrone podajemy z łyżką pesto na każdej porcji.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Wiosenna minestrone: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: