W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wiosenna kura

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Wiosenna kura

Pieczenie drobiu z czymś aromatycznym wepchniętym pod skórkę jest bardzo efektywne i efektowne jednocześnie. Skóra ładnie się rumieni, zaś białe mięso pozostaje soczyste - jest nawilżane roztapiającą się przyprawą.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pęczek świeżej kolendry
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 3 gałązki koperku
  • 1/4 kg (250 g) mascarpone
  • 6 ładnych porów
  • 4 pojedyncze piersi z kury ze skórą
  • kieliszek wytrawnego wermutu
  • łyżka masła

Wiosenna kura - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie zioła płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Mieszamy z mascarpone i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pory obieramy z wierzchnich liści, odcinamy ogonki i ciemnozielone końcówki. Kroimy wzdłuż na pół i starannie płuczemy. Osuszamy w ściereczce. Pory kładziemy na żaroodpornym półmisku, przeciętą stroną do góry. Polewamy wermutem. Z kurczaka odcinamy zbędny tłuszcz i resztki chrząstek. Skórę delikatnie oddzielamy od mięsa. Smarujemy mięso ziołowym mascarpone i naciągamy z powrotem skórę. Lekko z wierzchu solimy. Piersi kładziemy na porach, skórą do góry. Masło dzielimy na kawałeczki i rozkładamy na mięsie. Wstawiamy do piekarnika na pół godziny - pory powinny być miękkie, a mięso upieczone. Podajemy natychmiast, ze świeżą bagietką lub ryżem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Wiosenna kura: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Wiosenna kura przepisy:

  • Kurczak z cytryną i pomidorami
    Prawdziwie wiosenne danie. Pomidory i cytryna tworzą doskonały w smaku, lekki i świeży sos.
  • Ananasowe tiramisu (prawie)
    Bardzo sobie cenię świeży ananas - trzeba tylko uważać, żeby dobrze dojrzał, bo od niedojrzałego strasznie cierpnie język. Ten deser to niezupełnie tiramisu, bo brak w nim kawy i biszkoptów, ale krem jest taki sam. Po prostu lżejsze wcielenie.
  • Pory zapiekane z niebieskim serem
    Danie to powstało w ramach akcji utylizacji rozmaitych poweekendowych resztek: otóż została mi porcja dipu z niebieskiego sera, jak również mały pęczek porów z ostatnich warzywek. Okazało się to bardzo smaczną kombinacją i doskonale pasowało do grillowanych polędwiczek wieprzowych ze smażonymi śliwkami.
  • Zdrowy (i pyszny) kurczak po niby-chińsku Zdrowy (i pyszny) kurczak po niby-chińsku
    Zdrowy - bo więcej tu warzyw, niż mięsa, no i niedużo tłuszczu. Niby-chiński, bo nie mam dowodów, że w Państwie Środka jada się takie kurczaki, choć technika jest zdecydowanie chińska. A pyszny - to już sprawdźcie sami.
  • Pieczony boczek z koprem włoskim
    W czasach kryzysów trzeba przeprosić się z tańszymi kawałkami mięsa. Szczęśliwie dla smakoszy, surowy boczek jest po upieczeniu znakomity. W tym przepisie ma także delikatnie anyżkowy smak, a to dzięki koprowi włoskiemu w dwu postaciach.




Podziel się linkiem:


Komentarze: