Pieczenie drobiu z czymś aromatycznym wepchniętym pod skórkę jest bardzo efektywne i efektowne jednocześnie. Skóra ładnie się rumieni, zaś białe mięso pozostaje soczyste - jest nawilżane roztapiającą się przyprawą.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Wiosenna kura - Opis przyrzÄ…dzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie zioła płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Mieszamy z mascarpone i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pory obieramy z wierzchnich liści, odcinamy ogonki i ciemnozielone końcówki. Kroimy wzdłuż na pół i starannie płuczemy. Osuszamy w ściereczce. Pory kładziemy na żaroodpornym półmisku, przeciętą stroną do góry. Polewamy wermutem. Z kurczaka odcinamy zbędny tłuszcz i resztki chrząstek. Skórę delikatnie oddzielamy od mięsa. Smarujemy mięso ziołowym mascarpone i naciągamy z powrotem skórę. Lekko z wierzchu solimy. Piersi kładziemy na porach, skórą do góry. Masło dzielimy na kawałeczki i rozkładamy na mięsie. Wstawiamy do piekarnika na pół godziny - pory powinny być miękkie, a mięso upieczone. Podajemy natychmiast, ze świeżą bagietką lub ryżem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Wiosenna kura: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |