Typowy azjatycki fast-food, czyli to, co lubię najbardziej: zero zamieszania, maksimum smaku, mało składników, zdrowo i egzotycznie, choć nie na tyle, żeby rodzina kręciła nosem... Zupa akurat na poświąteczne odtruwanie.
Kraj pochodzenia: Wietnam
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Wietnamska zupa z krewetkami - Opis przyrządzania:
Grzyby ocieramy z ewentualnych paprochów, odcinamy nóżki, zaś kapelusze kroimy w cienkie plasterki.
Kapustę myjemy, osuszamy i kroimy w paski.
Cebulę obieramy i drobno siekamy, czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy kilka minut, mieszając, aż cebula zrobi się szklista.
Wlewamy wywar i szklankę wody, dodajemy przyprawę "5 smaków" i zagotowujemy.
Kiedy wywar się zagotuje, wrzucamy grzyby i kapustę. Kiedy zupa znów zacznie wrzeć, wrzucamy makaron.
Kiedy makaron będzie niemal ugotowany (sprawdzamy czas na opakowaniu), wrzucamy krewetki i dolewamy ze 4 łyżki sosu rybnego.
Znów doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę pod przykryciem.
Nalewamy zupę do głębokich misek, ozdabiamy listkami kolendry i papryczką chilli i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Wietnamska zupa z krewetkami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Styczeń 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |