Świeża w smaku sałatka, podawana po ochłodzeniu. Świetna na upalny dzień.
Kraj pochodzenia: Wietnam
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Wietnamska sałatka z krewetek - Opis przyrządzania:
Z krewetek zdejmujemy pancerze. Mieszamy krewetki z sosem nuoc cham, lekko solimy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Ogórek myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Lekko solimy i odstawiamy na pół godziny. Marchewki obieramy, płuczemy i ścieramy - najlepiej przy pomocy mandoliny - na długie, cienkie paseczki. Szalotki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Ogórek odsączamy z soku, który się wytworzył i dodajemy do krewetek. Dodajemy także marchewkę, szalotki, listki mięty i kolendry. Wszystko starannie mieszamy i podajemy.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Wietnamska sałatka z krewetek: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |