Przednówkowa tarta z zapomnianej ludowej kuchni amerykańskiej. W czasach, kiedy szanująca się żona farmera nie wyobrażała sobie obiadu bez deseru w postaci "pie" (paja), najtrudniejszy był ten czas, gdy już skończyły się jesienne owoce, a nie zaczęły jeszcze nowe. Zanim zatem rabarbar wypuścił świeże pędy, ratowano się rozmaitymi dżemami i przecierami owocowymi, zapobiegliwie przyrządzonymi jesienią. To ciasto jest tak smaczne, że nawet w naszych czasach warto specjalnie z tej okazji zrobić niesłodki mus jabłkowy (czyli po prostu rozgotować kilka obranych jabłek)...
Kraj pochodzenia: USA
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Wiejska tarta z musem jabłkowym - Opis przyrządzania:
Robimy Amerykańskie kruche ciasto do tart i "pajów" i wylepiamy nim formę do tarty, o średnicy 28-30 cm. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do lodówki na czas nagrzewania się pieca.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wraz z piekarnikiem nagrzewamy płaską blaszkę.
Schłodzoną formę z ciastem stawiamy na nagrzanej blasze i pieczemy przez 10-15 minut, aż zacznie się lekko złocić.
W czasie, gdy ciasto się piecze, robimy nadzienie: jajka wbijamy do miski i dodajemy cukier. Ubijamy chwilę ręcznym mikserem, po czym dodajemy szczyptę soli, mniej więcej 1/2 łyżeczki cynamonu (do smaku) i nieco świeżo startej gałki (też do smaku). Mieszamy.
Dodajemy przecier, mieszamy; wlewamy skondensowane mleko, mieszamy.
Masło wkładamy do rondelka i stawiamy na małym ogniu, a kiedy się rozpuści, wlewamy do kremu jabłkowego i mieszamy.
Nadzienie wlewamy do podpieczonej foremki i pieczemy jeszcze, w tej samej temperaturze, przez 40 do 45 minut, aż środek zastygnie, a powierzchnia kremu zacznie się ładnie rumienić.
Upieczoną tartę wyjmujemy z pieca i stawiamy na metalowej kratce, żeby ostygła.
Podajemy w temperaturze pokojowej lub po schłodzeniu w lodówce.
*Przepis na podstawie "Wooden Spoon Dessert Book", autorstwa Marylin M. Moore
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Wiejska tarta z musem jabłkowym: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |