Klasyczne weneckie karnawałowe pączki - na szczęście smakują tak samo w każdej innej porze roku.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy-Wenecja
Liczba porcji: około 30 sztuk
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Weneckie pÄ…czki (czyli fritole veneziane) - Opis przyrzÄ…dzania:
Dzień przed przygotowaniem pączków zalewamy rodzynki grappą.
Następnego dnia przesiewamy mąkę do miski. Na środku robimy zagłębienie, do którego kruszymy drożdże. Dolewamy połowę (czyli 1/2 szklanki) ciepłego mleka i dodajemy łyżkę cukru. Przysypujemy mąką i zostawiamy w spokoju na kwadrans.
Zaczynamy zagniatać ciasto - ręką lub mikserem ręcznym - dodając resztę mleka, 75 g cukru, jajka i masło pokrojone w kawałki. Zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto. Przykrywamy miskę z ciastem czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 4 godziny.
Po 4 godzinach dodajemy do ciasta rodzynki wraz z grappÄ….
Rozgrzewamy olej we frytownicy do 160 stopni.
Zanurzamy łyżkę w gorącym oleju, nabieramy małe porcje (powiedzmy wielkości kasztana) ciasta i wkładamy po kilka do gorącego tłuszczu. Smażymy na ciemnozłoty kolor, usmażone pączki wyjmujemy i osączamy z nadmiaru tłuszczu na kilku warstwach papieru kuchennego.
Resztę cukru mieszamy z 2 łyżkami cynamonu i posypujemy tą mieszanką gorące pączki.
Podajemy fritole na ciepło (choć to ponoć nie bardzo zdrowo...).
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Weneckie pączki (czyli fritole veneziane): do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |