Solidna biała zupa z morskich ryb (czasem nawet z dodatkiem homara), tradycyjna w północnej Belgii. Znakomita, zwłaszcza ze świeżą bagietką.
Kraj pochodzenia: Belgia
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Waterzooi z ryb - Opis przyrzÄ…dzania:
Pory obieramy z twardych zielonych części, starannie pÅ‚uczemy i kroimy w cienkie paseczki. Szalotki drobno siekamy. MarchewkÄ™ i seler obieramy i kroimy w cienkie paseczki. W dużym garnku roztapiamy masÅ‚o. Wrzucamy pory, szalotkÄ™, marchewkÄ™ i seler i dusimy, mieszajÄ…c, aż warzywa trochÄ™ zmiÄ™knÄ… (okoÅ‚o 5 minut). Wlewamy wywar i wino. Dodajemy Å‚yżkÄ™ posiekanych listków Å›wieżego tymianku, listek laurowy i szczyptÄ™ szafranu. Gotujemy pod przykryciem, na Å›rednim ogniu 10 minut. Doprawiamy solÄ… i pieprzem. Filety z ryb kroimy w 3-cm kostkÄ™. Dodajemy ryby do garnka i delikatnie gotujemy bez pokrywki przez 10 minut. Wyjmujemy ryby Å‚yżkÄ… cedzakowÄ… i trzymamy w cieple. Mieszamy starannie Å›mietankÄ™ i żółtka, dolewamy po trochu Å‚yżkÄ™ wazowÄ… gorÄ…cego wywaru, po czym wolno wlewamy wszystko do garnka z resztÄ… zupy. WkÅ‚adamy ryby i – jeÅ›li to konieczne – podgrzewamy danie na maÅ‚ym ogniu, ale ostrożnie, by nie dopuÅ›cić do zagotowania. Podajemy na ogrzanych głębokich talerzach, posypane siekanÄ… natkÄ… pietruszki.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Waterzooi z ryb: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna